Perslucht laten controleren voor gebruik bij voedingsmiddelen.
Heeft u een vraag over het analyseren van voedsel? Dan verwijzen we u graag door naar ons voedselanalyse laboratoria en zusterbureau Nedlab. In dit artikel gaan we in op het analyseren en controleren van perslucht die gebruikt wordt bij de productie van voedsel en levensmiddelen.
Het is een goede zaak dat voedingsmiddelen aan allerlei kwaliteitseisen moeten voldoen voordat ze op de markt gebracht mogen worden. Ook de perslucht die u gebruikt in het productieproces of bij assemblage moet voldoen aan eisen. Daarom is het van belang uw perslucht regelmatig te laten controleren door een onafhankelijk bureau. Lucht & Gassen verzorgt dit graag voor u.

Toepassingen perslucht
Wanneer gebruiken fabrikanten perslucht? Een aantal voorbeelden zijn: bij snijden, reinigen, aereren, spuiten, sproeidrogen, roeren, mengen, drogen, transporteren en verpakken. Tijdens deze processen komt perslucht vaak direct of indirect in contact met het product. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van de perslucht gewaarborgd wordt. Wist u dat een afwijkende kwaliteit van de perslucht een significante impact kan hebben op uw product. U kunt hierbij denken aan verandering van kleur, geur, smaak en houdbaarheid. In het verleden is aangetoond dat dit er soms toe heeft geleid dat producten niet meer aan de kwaliteitseisen konden voldoen. De blootstelling aan verontreinigingen maar ook bacteriën en schimmels kunnen leiden tot terugroepen van product.
Wetgeving voedselanalyse laboratoria en gebruik perslucht
Rondom perslucht is er weinig of geen wetgeving, laat staan controle. Uitzonderingen hierop zijn de de gezondheidszorg waar de Inspectie IGJ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport controleren én het Amerikaanse FDA én het IGJ streng toeziet op het gebruik van perslucht in de Farmaceutische industrie. Toch zijn er organisaties in Europa die wel aandacht hebben voor de kwaliteit van perslucht, zoals het BCAS, de FSSC met het Food Safety Management System volgens 22000 versie 5 en de norm ISO 22000. Daarnaast zien we dat de Rijksoverheid aandacht besteedt aan perslucht en dan met name aan het energieverbruik van perslucht (zie Best Practice Document Persluchtinstallaties van de Rijksdienst Ondernemend Nederland).
Perslucht kwaliteit laten controleren
Perslucht wordt veelal gegenereerd met behulp van compressoren door omgevingslucht te comprimeren tot de gewenste druk. Perslucht kan verontreinigd zijn met stofdeeltjes, micro-organismen, oliedeeltjes (aerosolen) en andere koolwaterstoffen. Dit kan gebeuren ten gevolge van versleten afdichtingen, openingen als mangaten en o-ringen. Daarnaast kunnen temperatuurwisselingen zorgen voor toename van vocht (water). Water is een bron voor een lawine van andere contaminaties zoals roest en corrosie in pijpleidingen, maar ook de ontwikkeling van microbiologische contaminatie.
Het laten controleren van perslucht is geen ingewikkelde opgave. Een analist komt ter plaatse monsters nemen om deze in het laboratorium te onderzoeken. U ontvangt snel de uitslag of de perslucht die u gebruikt van voldoende kwaliteit is voor het doel waarvoor u het inzet.

Kies voor NEDLAB
Hét geaccrediteerde laboratorium van Europa, wij testen, analyseren en adviseren.