Alles over perslucht

NEDLAB Lucht en Gassen adviseert, bemonstert en analyseert lucht en gassen. Van standaard kwaliteitscontrole tot uitgebreid onderzoek bij calamiteiten en afwijkingen, onze analyse helpt u verder.

Perslucht onderzoek

Perslucht wordt toegepast in veel verschillende sectoren, als ademlucht en medicinale lucht. De food- en beverage industrie, non-foodindustrie, metaalindustrie en procesindustrie gebruiken allemaal perslucht. Het speelt dus op veel plaatsen een rol, zowel in ons persoonlijke leven als in de industrie. De lucht in banden van auto’s is ook perslucht en er is waarschijnlijk zelfs perslucht gebruikt bij het maken van het device waarop u dit artikel leest. Wanneer wij op locatie zijn bij een klant voor kwaliteitstesten en bemonstering, beseffen zij zich vaak niet op hoeveel plekken het eigenlijk toegepast wordt in het proces. perslucht ziekenhuis

Wat is perslucht?

Eenvoudig uitgelegd is perslucht samengedrukte lucht. Het kan bestaan uit allerlei gasmengsels en samenstellingen. Het belangrijkste element is lucht, wat op zijn beurt weer bestaat uit stikstof en zuurstof. Het wordt regelmatig ingezet als een energiedrager. Net zoals een accu slaat perslucht energie op voor later gebruik. Er is namelijk veel energie nodig om lucht samen te drukken, welke weer vrijkomt als de lucht uitzet naar zijn normale volume. Deze lucht en pneumatische gereedschappen worden onder vele omstandigheden gebruikt. Waar elektriciteit ongeschikt is voor natte vloeren of een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, kan samengeperste lucht daar wel ingezet worden als energiedrager.

Definitie perslucht

De meest gebruikte definitie van perslucht klinkt als volgt: “Perslucht is samengeperste lucht die onder andere gebruikt wordt om motoren, machines en gereedschappen aan te drijven, onderdelen schoon te blazen, banden op te pompen, of als ademlucht voor de brandweer en in de duiksport door duikers. Ook is het mogelijk met persluchtventielen eenvoudige logische schakelingen te maken.” Bron.

Voorbeeld van perslucht

In het dagelijks leven maak je veel gebruik van perslucht. Het meest sprekende en alledaagse voorbeeld het oppompen van een fiets- of autoband. Denk ook aan het creëren van bubbels in een bubbelbad, de duikfles op je rug bij het diepzeeduiken en het spuiten van verf uit een verfbus.

Waarom is persluchtonderzoek noodzakelijk?

Perslucht moet voldoen aan de veiligheidseisen zodat er niemand ziek van wordt of (blijvend) letsel oploopt. De zuiverheid en kwaliteit zijn dus belangrijk. Hiermee waarborgt u voedsel- en patiëntveiligheid, veilige werkomgeving, de kwaliteit van het eindproduct en proceszekerheid.

Hoe voert Lucht en Gassen een persluchtonderzoek uit?

NEDLAB Lucht en gassen is gespecialiseerd in het onderzoeken en meten van de kwaliteit van perslucht. We bekijken hierbij factoren zoals olie, vocht, deeltjes, CO, CO2, SO2 en nog veel meer. We testen de lucht op locatie met ons uitgebreide assortiment mobiele meetapparatuur of nemen een monster af dat we in ons lab testen. Als gecertificeerd en geaccrediteerd laboratorium testen we op de nodige gecertificeerde standaarden. Heeft u vragen over het uitvoeren van dit onderzoek, neem dan contact met ons op.

wat is perslucht

Selecteer uw branche:

Ziekenhuizen en klinieken

Food enBeverage

FarmaIndustrie

Petrochemie

High tech en laboratoria

Metaal en constructie

Installateurs

ProcesIndustrie