In de chemische en petrochemische industrie worden de strengste eisen aan perslucht en gassen gesteld vanwege de aard van veel chemicaliën en hun processen. De productie van chemicaliën van hoge kwaliteit is van het grootste belang voor hun bedrijfsresultaten. Daarom is frequente kwaliteitscontrole en toetsing aan kritische specificaties meer dan noodzakelijk.

Industriële installaties gebruiken perslucht voor een groot aantal activiteiten. Bijna elke industriële faciliteit heeft minstens twee compressoren en in een middelgrote fabriek kunnen er honderden verschillende toepassingen van perslucht zijn.

Toepassingen zijn onder meer het aandrijven van pneumatisch gereedschap, verpakkings- en automatiseringsapparatuur en transportbanden. Pneumatisch gereedschap is doorgaans kleiner, lichter en beter manoeuvreerbaar dan elektrisch aangedreven gereedschappen. Ze leveren ook een gelijkmatig vermogen en worden niet beschadigd door overbelasting. Lucht aangedreven gereedschappen hebben de mogelijkheid voor traploze snelheids- en koppelregeling en kunnen zeer snel een gewenst toerental en koppel bereiken. Bovendien worden ze vaak gekozen om veiligheidsredenen omdat ze geen vonken produceren en weinig warmte opbouwen.

Hoewel ze veel voordelen hebben, zijn pneumatisch gereedschap over het algemeen veel minder energiezuinig dan elektrisch gereedschap. Veel productie-industrieën gebruiken ook perslucht en gas voor verbranding en procesbewerkingen zoals oxidatie, fractionering, cryogene techniek, koeling, filtratie, dehydratie en beluchting. Tabel 1 geeft een overzicht van enkele belangrijke productie-industrieën en de gereedschappen, transport- en procesbewerkingen die perslucht vereisen. Voor sommige van deze toepassingen kunnen andere energiebronnen echter kosten effectiever zijn.
Toepassingen van compressed air en gas voor de chemische industrie zijn onder meer:

  • Fermentatie en beluchting
  • Luchtscheiding
  • Als grondstof
  • Pneumatische transport- en bedieningssystemen
  • Veiligheid bij gevaarlijke processen
  • Aereren en homogeniseren
  • Reinigen

Ook hier kan kwaliteitscontrole van eminent belang zijn, proces specifieke kwaliteitseisen of genormeerde eisen zoals die van ISO 8573 liggen samen met een gedegen kwaliteitsborging (quality assurance) aan de basis van de betrouwbaarheid van het productieproces en perifere processen. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Neem contact op

Laboratorium voorlucht en gassen

Wij waarborgen veilig werken, patiëntveiligheid,voedselveiligheid en proces zekerheid.

Contact

Van Leeuwenhoekweg 23241 MG Middelharnist 0187 - 47 84 44

Stel uw vraag