Helium is naast Neon, Argon, Krypton en Radon één van de edelgassen. Edelgassen zijn inert (gaar reactie aan met andere elementen). Helium ontstaat door afbraak van onstabiele of radio-actieve chemische elementen in onderaards gesteente. Via ‘mining’ kunnen bedrijven helium uit aardgas halen.

In aardgas zit ongeveer één procent helium, maar ook uit andere gassen, diep uit de aarde, kan het gas worden gewonnen. Vooral in Noord-Amerika zijn veel bronnen te vinden, waaruit het gas kan worden gewonnen. In Texas, in een natuurlijke zoutkoepel, bevindt zich nog een enorme heliumvoorraad. Dit gas is op commerciële schaal verkrijgbaar in hogedrukcilinders of als cryogene vloeistof.

Helium kent bijzonder veel toepassingen, zoals in het chemisch laboratorium (draaggas t.b.v. gaschromatografie, maar ook bij röntgenspectrometrie), in de metaalindustrie en metaalverwerkende industrie beschermgas bij lassen (arc welding). Het gas wordt ook gebruikt voor het vullen van ballonnen.

Er zijn meerdere kwaliteiten: 4.5 zuiverheid 99.995 % en 6.0 zuiverheid 99.9999 %. De verontreinigingen zijn o.a. zuurstof, stikstof, water en koolwaterstoffen (CnHm of CxHy).

Helium

Sommige van deze contaminanten worden op locatie gemeten andere in het laboratorium. De zuiverheid wordt veel bepaald door de onzuiverheden te meten, zuiverheid is een berekening van 100% minus de onzuiverheden.

Wilt u helium laten onderzoeken? Dan bent u bij laboratorium NEDLAB aan het juiste adres!

Laboratorium voorlucht en gassen

Wij waarborgen veilig werken, patiëntveiligheid,voedselveiligheid en proces zekerheid.

Contact

Van Leeuwenhoekweg 23241 MG Middelharnist 0187 - 47 84 44

Stel uw vraag