Het basisgas voor MIG / MAG-lassen is argon (Ar). Helium (He) kan worden toegevoegd om de penetratie en vloeibaarheid van het smeltbad te verhogen. Argon of argon/ heliummengsels kunnen worden gebruikt voor het lassen van alle kwaliteiten. Kleine toevoegingen van zuurstof (O2) of kooldioxide (CO2) zijn echter meestal nodig om de boog te stabiliseren, de vloeibaarheid te verbeteren en de kwaliteit van de lasafzetting te verbeteren. Voor roestvast staal zijn er ook gassen beschikbaar die kleine hoeveelheden waterstof (H2) bevatten.

Het normale gas voor TIG-lassen is argon (Ar). Helium (He) kan worden toegevoegd om de penetratie en vloeibaarheid van het smeltbad te verhogen. Argon of argon/ heliummengsels kunnen worden gebruikt voor het lassen van alle kwaliteiten. In sommige gevallen kan stikstof (N2) en/ of waterstof (H2) worden toegevoegd om speciale eigenschappen te verkrijgen. Zo geeft de toevoeging van waterstof een vergelijkbaar, maar veel sterker effect als het toevoegen van helium. Waterstoftoevoegingen mogen echter niet worden gebruikt voor het lassen van martensitische, ferritische of duplex-soorten.

L&G_metaal

Als alternatief, indien stikstof wordt toegevoegd, kunnen de eigenschappen van de lasafzetting van met stikstof gelegeerde kwaliteiten worden verbeterd. Oxiderende toevoegingen worden niet gebruikt, omdat deze de wolfraamelektrode vernietigen.

Het is dus niet vreemd dat er internationaal eisen gesteld worden aan de kwaliteit van gassen en gasmengsels. In de normen NEN-EN-ISO 14175 en NEN-EN-ISO 4063 worden tal van eisen gesteld aan diverse gassen, zoals in NEN-EN-ISO 14175:

  • Tungsten arc welding (wolfram booglassen)
  • Gas-shielded metal arc welding (gas-metaal booglassen ; GMAW)
  • Plasma arc welding (plasma booglassen)
  • Plasma arc cutting
  • Laser welding
  • Laser cutting
  • Arc braze welding

Op basis van de internationale normen kan een kwaliteitscontrole opgezet worden die de kwaliteit van kritische laswerkzaamheden garandeert. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Contact

Laboratorium voorlucht en gassen

Wij waarborgen veilig werken, patiëntveiligheid,voedselveiligheid en proces zekerheid.

Contact

Van Leeuwenhoekweg 23241 MG Middelharnist 0187 - 47 84 44

Stel uw vraag