Distikstofmonoxide of lachgas, een van de verschillende stikstofoxiden, is een kleurloos gas met een aangename, zoete geur en smaak. Bij inademing van distikstofmonoxide wordt je minder gevoelig voor pijn, vaak voorafgegaan door milde hysterie, soms gelach. Omdat inademing van kleine hoeveelheden een kort euforisch effect geeft en distikstofoxide niet illegaal is om te bezitten, gebruiken veel jongeren de stof als een recreatieve drug.

Distikstofmonoxide laten controleren

Distikstofmonoxide werd in 1772 ontdekt door de Engelse chemicus Joseph Priestley; een andere Engelse chemicus, Humphry Davy, noemde het later en toonde het fysiologische effect ervan. Een belangrijk gebruik van lachgas is als anestheticum bij chirurgische ingrepen van korte duur; langdurige inademing veroorzaakt de dood.

Toepassingen
Het gas gebruiken als drijfgas in spuitbussen is een veelvoorkomende toepassing. Je ziet dit terug bij spuitbussen voor levensmiddelen, zoals slagroom. Bij autoraces wordt lachgas geïnjecteerd in de luchtinlaat van een motor; door de extra zuurstof verbrandt de motor meer brandstof per slag.

Het wordt bereid door de inwerking van zink op verdund salpeterzuur, door de inwerking van hydroxylaminehydrochloride (NH2OH · HCl) op natriumnitriet (NaNO2) en, meestal, door de afbraak van ammoniumnitraat (NH4NO3).

distikstofmonoxide
Distikstofmonoxide kent vele toepassingen, onder andere in spuitbussen

Wilt u een kwaliteitscontrole van distikstofoxide  uitvoeren? Q.P. Nedlab B.V. handelend onder de naam NEDLAB LUCHT & GASSEN is ISO 9001:2015 gecertificeerd en is NEN EN ISO/IEC 17025 geaccrediteerd, voor scope zie: ‘L356 – Raad voor Accreditatie’.

Naast het meten, bemonsteren op locatie en analyseren van lucht en gassen in ons laboratorium biedenwij nog een breed scala aan test-, analyse- en onderzoeksmogelijkheden aan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Distikstofmonoxide testen

Laboratorium voorlucht en gassen

Wij waarborgen veilig werken, patiëntveiligheid,voedselveiligheid en proces zekerheid.

Contact

Van Leeuwenhoekweg 23241 MG Middelharnist 0187 - 47 84 44

Stel uw vraag